Wat zijn mijn rechten tijdens zwangerschapsverlof?

Je bent zwanger! Maar wat zijn nou eigenlijk je rechten tijdens je zwangerschapsverlof. Tijdens je zwangerschapsverlof kan je recht hebben op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Tijdens je verlof loopt het opbouwen van je vakantiedagen gewoon door. Je werkgever mag je nooit ontslaan vanwege je zwangerschap en mocht je ziek worden tijdens de zwangerschap of bevalling dan kan je een ziektewetuitkering krijgen. 

Zwangerschaps- en bevallingsverlof 

In totaal heb je recht op minstens 16 weken verlof. Dit bestaat uit 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. Het bevallingsverlof mag je gespreid opnemen. Het zwangerschapsverlof duurt tot de dag van bevallen en moet uiterlijk 4 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum worden opgenomen. Alles wat je minder dan de 6 weken verlof opneemt mag worden opgeteld bij je bevallingsverlof. Je bevallingsverlof gaat in op de dag na bevalling en duurt minstens 10 weken, ook als het kind later geboren wordt. 

Zwangerschaps- en bevallingsuitkering 

Werkende vrouwen kunnen drie weken voordat ze met verlof gaan dit bij hun werkgever aanvragen. Je werkgever vraagt de zwangerschapsuitkering dan aan bij het UWV en meestal ontvangen zij dan de uitkering waarmee ze je loon doorbetalen tijdens het verlof. 

De uitkering is gelijk aan 100% van je gemiddelde dagloon, maar zal nooit meer zijn dan het maximumdagloon. Als je eerder verlof hebt opgenomen of ziek was waardoor je die periode een lager inkomen had heeft dit geen invloed op de uitkering. 

Ook als je niet werkt en een uitkering hebt, heb je recht op een uitkering tijdens het zwangerschapsverlof. Je hebt dan recht op een WAZO-uitkering in plaats van je huidige uitkering. Als zelfstandige ondernemer is het mogelijk om een ZEZ-uitkering aan te vragen bij het UWV tijdens de zwangerschap.  

Ziekte tijdens zwangerschap of bevalling 

Als je ziek wordt voor, tijdens of na de zwangerschap dan kan je een uitkering krijgen. Het moment wanneer je ziek wordt en je situatie bepalen op welke uitkering je recht hebt. 

Ziekte bij een werkgever 

Wanneer je voor een werkgever werkt en ziek wordt tijdens de zwangerschapsperiode vraagt de werkgever een ziektewetuitkering voor je aan. Als je door je zwangerschap of bevalling ziek bent geworden verandert dit niets aan je uitkering 

Ziekte bij een uitkering 

Als je rond je zwangerschap of bevalling ziek wordt en je ontvangt een uitkering van het UWV dan behoud je gewoon je zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Het maakt voor de uitkering niet uit of dit door ziekte of zwangerschap komt.

Ziekte als Zzp’er

Wanneer je als Zzp’er ziek wordt tijdens de zwangerschap of bevalling dan heb je alleen recht op financiële vergoeding als je daarvoor vrijwillig bent verzekerd. Een voorbeeld hiervan is een vrijwillige verzekering bij het UWV. 

Rechten van partner tijdens de zwangerschap 

Als partner heb je recht op 1 werkweek geboorteverlof na de bevalling. Het maakt hierbij niet uit of je fulltime of parttime werkt. Wanneer je vrij moet nemen omdat je partner bevalt dan kan je calamiteitenverlof of kortverzuimverlof opnemen, je salaris loopt gewoon door tijdens dit verlof. 

Bij je werkgever kan je sinds 1 juli als partner ook maximaal 5 weken aanvullende geboorteverlof aanvragen. Tijdens het verlof kan de werkgever ervoor kiezen om de uitkering zelf uit te betalen of dit via het UWV te laten plaatsvinden. Het aanvullende geboorteverlof moet worden opgenomen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind en zij moeten eerst het geboorteverlof van 1 week hebben opgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *