Tegenwoordig is een HR-manager onmisbaar binnen een bedrijf. Dit komt omdat hij zich bezighoudt met alles wat met het personeel te maken heeft en hier alles voor regelt, zoals het begeleiden van nieuwe medewerkers. Ook kan de HR-manager een aanspreekpunt zijn voor werknemers wanneer er problemen of vragen zijn.
Daarnaast is een HR-manager er medeverantwoordelijk voor het werven van nieuw personeel maar ook om deze te behouden. Door het opstellen en bijhouden van een personeelsdossiers weet de organisatie precies waar de medewerker staat binnen het bedrijf, hoe het gaat en waar er eventueel verbeteringen kunnen plaatsvinden om de medewerker te behouden zodat zowel het bedrijf als de medewerker kan blijven groeien.
In een bedrijf of organisatie heeft een HR-manager de leiding over de afdeling Human Resources. Hij stuurt deze afdeling door middel van het aannemen van personeel, het beheren van de salarisadministratie en het handhaven van het bedrijfsbeleid en praktijken.
Wat is de rol van een HR-manager?
Een HR-manager is verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving voor alle werknemers en heeft als belangrijkste taak het bemiddelen bij conflicten binnen het bedrijf. Hij is betrokken bij het eerste contact van een werknemer tot aan het ontslag. Een groot deel van het takenpakket van een HR-manager bestaat uit administratieve zaken zoals salaris, ontslag en verlof. Sommige andere taken van de HR-manager bestaan uit:
- Human resources-beleid uitstippelen, voeren en opvolgen
- Werving en recrutering, maar ook ontslag en outplacement
- Procedures voor personeelsadministratie controleren
- Interne communicatie tussen management en personeel
- Begeleiding bij sociale inspectie
- Relaties met vakbonden en organiseren van sociale verkiezingen
- Optimalisatie van instroom-, retentie- en uitstroomprocessen
- Functieclassificatie uitwerken
- Nieuwe HR-software implementeren
Voor welke bedrijven is een HR-manager van belang?
Voor middelgrote tot grote bedrijven is het belangrijk om over een HR-manager te beschikken. Voor kleinere bedrijven is het vaak nog niet nodig om een HR-manager in dienst te hebben. Een van de medewerkers kan deze taak op zich nemen of men besteedt dit uit aan een extern bedrijf. Zodra het bedrijf gaat groeien en zich uitbreidt kan het van belang zijn om een HR-manager aan te stellen die de volledige focus heeft voor deze taken.