Hoeveel reiskosten krijgen medewerkers?

Wanneer je met je eigen vervoer, carpoolt of met het openbaar vervoer reist kan je werkgever maximaal €0,19 per kilometer als vergoeding geven. Als je met het openbaar vervoer reist kan je ook de werkelijk gemaakte reiskosten vergoed krijgen van de werkgever.  

Vergoeding eigen vervoer 

Reis je met eigen vervoer naar werk dan kan je werkgever je maximaal €0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden. Deze maximale kilometervergoeding geldt voor elk vervoermiddel. Wanneer je werkgever een hogere reiskostenvergoeding geeft dan €0,19, geldt alles boven €0,19 als loon en moet je werkgever hierover loonheffing inhouden.

Vergoeding openbaar vervoer 

Als je gebruik maakt van het openbaar vervoer om op werk te komen kan de werkgever kiezen twee manieren van belastingvrij vergoeden: 

  • De werkelijk gemaakte reiskosten 
  • Het aantal gemaakte kilometers tot maximaal €0,19 per kilometer 

Ook hier geldt dat alles boven de €0,19 telt als loon waar loonheffing op wordt geheven. 

Wanneer heb je recht op reiskostenvergoeding

Er zijn drie manieren om te kijken of je recht hebt op vergoeding: 

  • Check je cao; hierin staan veelal de gemaakte afspraken over reiskostenvergoeding. De werkgever moet zich in ieder geval aan de afspraken van het cao houden als jij hieronder valt. 
  • Check je bedrijfsregelingen; bij de meeste bedrijven wordt reiskostenvergoeding hierin opgenomen of in het handboek Personeelszaken. Deze kan je opvragen bij de afdeling P&O 
  • Als laatste kan je zelf onderhandelen over reiskosten mocht het niet zijn opgenomen in voorgaande opties. Zorg er dan voor dat je hierover onderhandeld tijdens je sollicitatiegesprek zodat de vergoeding in je contract wordt opgenomen

Mocht je geen recht hebben op reiskostenvergoeding via je werkgever dan kun je aanspraak maken op de reisaftrek openbaar vervoer van de Belastingdienst. Als de afstand meer dan 10 kilometer is kan je onder bepaalde voorwaarden een bedrag van je inkomen inhouden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *